12.11.2005

Kommentti 5G hesarin teknologiablogiin, Nokian kanavatsovelluksen paskuudesta. Pitäisi kyllä kehittää positiivisempi asenne asioihin, eikä vaan piruilla kaikesta.



No kun pojat eivät ole ees koodanneet, jollei sitten speksit sanonu, että jutun pitää olla paska. Tuo on ihan sen olonen juttu, että joku on väsänny jonku konseptidemon jossa lukee päällä “GUI DEMO, EI ASIAKKAILLE SAAKKA!!!” ja sitten joku on kattonu näyttääpä siistiltä ja myyny sen sellasenaan.

Pientä analyysiä ajatuksen tueksi.

Kokeellisesti testaamalla niin tuo kanavat sovellus näyttäisi joka kerta siirtävän koko kanavan sisällön päivitysten yhteydessä. Perustan tämän arvion ajalle mitä päivitysten siirrossa menee. Nokia 6600:lla esim kesti 35sek päivittää hesarin 140kilotavun kanavatiedosto, se on n 4kt/sek joka kuulostaa about realistiselta gprs nopeudelta.

Jos taas oltaisiin siirretty sama pakattuna tai vain päivitetyt asiat niin siirtoaika olisi ollut havaittavasti pienempi.

Esimerkiksi 10.12.2005 kanavat sovelluksen siirtämä 1170.pak tiedosto (helsingin sanomien kanava) oli 135KB , pelkästään pakkaamalla se olisi pienentynyt 75Kilotavuun. Jos tästä puolestaan karsittaisiin myös ne pois jotka oltiin siirretty jo aikaisempien syncronointien yhteydessä (logot, gui-elementit, scriptit yms) niin silloin koko olisi enää n. 50KB.

Tämä 50kilotavua on sitä toimituksellista materiaalia joka käyttäjää kiinostaa. Se jakaantuu näin, että siinä on 10kilotavua (pakattuna) tekstiä ja loput 40kt on juttuihin liitettyjä kuvia (5kpl). Noiden kuvienkin kohdalla minusta olisi pohdinnan paikka tarviiko sitä paavo lipposen profiilia siirtää käyttäjälle saakka vai selvittäisiinkö ilmankin, tai ainakin antaa käyttäjälle mahdollisuus vaikuttaa kuvien lataamiseen. Kuten millä laadulla ja kuvilla paketti serveripäässä generoidaan. Tällä päästäisiin johonkin 10-20 kilotavun syncronointeihin joka olisi paljon nopeampaa kuin vaikka normi webin selaaminen puhelimilla.

Toisaalta onhan se kiva operaattoreille, että käyttäjä siirtää moninkertaisen määrän dataa tarvittuun nähden, mutta tyhmempi voisi kuvitella että samaan pääsisi sovelluksella joka siirtää vähemmän jolloin niitä käyttäjiä olisi moninkertaisesti.

Tosin kysymys kuuluukin miksei hesarit sun muut mediatalot tai mikään ole sen yhtään kokeillu sovellusta ennen lanseerausta (ainakin minä lasken lehdistötiedotteen lanseeraukseksi). Kun kerran nopeakin testaus olisi osoittanut ettei nuo minuuttikaupalla kestävät lataukset ole toimiva juttu. Eikä sisällöntuottajilla taas ei ole käsittääkseni tarvetta tehdä käyttökelvotonta alustaa vaikka operaattoreilla olisikin… No nyt se on sentään testattu yleisöllä ja seuraava kysymys kuuluukin milloin saamme korjatun version?

Sitten loppukommentti…

“Yhdessä Suomen johtavien mediatalojen kanssa esitelty Kanavat-mediaselain vie kertaheitolla Suomen mobiilin median kuluttamisessa maailman huipulle”", Anssi Vanjoki

Yeah right…

PS: Jos jotakuta kiinostaa mitä kanavat siirtää niin pistin tuonne purettuna tuon tsekkaamani hesarin siirtotiedoston. En sitten tarkistanut sen kummemmin toimiko parserini 100%:sti oikein joten tiedostoissa voi olla virheitä.

http://batman.jypoly.fi/~77071/kanavat_hs_10122005/