12.07.2005

Tukiasemapaikannus

Matkapuhelininfoon ja Skannerlehden Saunaan jätetty viesti liittyen tukiasematietokannan rakentamiseen. Skannerilehden boardilta on vanhat keskustelut siivottuja mutta matkapuhelininfossa tuo on vielä täällä.

Tuossa on muutama videopätkä kokeiluistani tässä kirjoituksesta esitetystä paikannuksesta.

Kännykamera.avi 8 MB -- Kuva nimetään paikan mukaan missä ollaan.
webbipaikannus.avi 43MB -- webbipalvelu joka käyttää automaagista paikannusta.


Lisäksi Tokavuh Oy on tehnyt Hain nimisen paikannuspalvelun joka käyttää myös päätelaitteessa tapahtuvaa tukiasemapaikannusta, joten se todistaa tuon idea olevan myös laajemmassa mittakaavassa toteuttamiskelpoinen.



Jatketaas threadia ... Väsäsin sitten tuollaisen tukiasematietokannan. Eli homman ideana olisi tehdä avoin/vapaa tietokanta tukiasemien paikoista ja nimistä ja rajapinta siihen joita voisi ohjelmistojen tekijät käyttää omissa proggiksissaan, ilman että sitä joka kertaa tarvitsee itse tehdä. Tuo on toistaiseksi beta vaiheessa ja toivon että ilmoitatte jos jotain vikoja löytyy.
http://batman.jypoly.fi/~77071/celldb/celldb.php

seuraavaksi lätinää aiheesta:

Päätelaitteessa tapahtuva tukiasemapohjainen paikannus

miksi ja mihin tuollaista voi käyttää

Eli hyöty vapaasta päätelaitepohjaisesta paikannuksesta on se että sillä voi tehdä matalatarkkuuksista nopeaa paikannusta. Tällä hetkellä operaattorit toki tarjoavat omia paikannuspalveluitaan, mutta ne ovat täysin absurdisti hinnoiteltu massapalveluita ajatellen, joissa paikannusta käytettäisiin jatkuvana.

Mitä tuollaisia on vaikka?
- tapahtumien liittäminen paikkoihin (minigps etc...)
- metatiedon kerääminen tehtyihin tapahtumiin... (kuvien nimeäminen paikan mukaan kuten tuossa aikaisemman viestin videossa)
- kontekstitietoiset palvelut, kuten sääsivu osaisi näyttää oikean kaupungin tiedot suoraan tai bussiaikataulu näyttää lähistöllä menevät linjat..
- gps paikantimen käynistyksen nopeuttaminen sen perusteella että tukiaseman mukaan otetaan alkupaikka
- solupaikannus gps paikannuksen tukena (eli niissä tilanteissa joissa ei ole näkyvyyttä taivaalle, esimerkiksi voidaan tukiasemilla seurata sitä että onko paikka vaihtunut)
- sen tunnistaminen keitä on samalla alueella (tuohon ei tarvita välttämättä edes tietoa siitä missä tukiasemat on vaan id:t'ä voidaan käyttää sokkona

Mitä sillä ei voi tehdä
- tarkkaa paikannusta, sillä ei voi korvata gps:ää jne ... ja käytännössä se ei ikinä pysty kertomaan sellaista tietoa paikasta mitä käyttäjä ei valmiiksi tietäisi (suurin osa ihmisistä on hyvin pitkälti tietoisia siitä missä he ovat jne). Mutta puhelimessa pyörivällä softalla ei ole pienintäkään havaintoa siitä missä ollaan, joten tuolla automatisoidaan sitä että käyttäjä ei tarvitse kertoa käsin kaikkea
- paikantaa sinua erämaaassa missä on tukiasemia harvassa
- paikantaa sinua siellä, missä kukaan ei ole kerännyt tietoja tukiasemista
- kattavaa paikannusta, ilman operaattorien tukea niin kattavan tukiasema kartan teko on järjettömän työlästä, saati sitten sen ylläpito, mutta jonkun yksittäisten kaupunkien kartoittamien parin puhelimen ja gps:n kanssa on kuitenkin ihan hyvin mahdollisuuksien rajoissa.

nopeus ja tarkkuus
Puhelimenpään tukiasemapaikannus on käytännössä reaaliaikaista, eikä vaadi laskennallisesti suuria tehoja, koska käytännössä ei saada puhelimesta irti mitään sellaista tietoa jota voitaisiin käyttää laskennalliseen paikannukseen. Tosin käytännössä pitää kuunnella hetken tukiasemia, esim ohjelman pitää käynistyksen yhteydessä seurata tukiasemia aluksi vaikka minuutti että saadaan tarvittava 'historia' jota käyttää varmistamaan paikannusta, ilman mitään ajallista historiaa niin paikanuksen varmuus on olennaisesti huonompaa.

Ainakin omien (kaupunkialueella) tekemieni kokeilujeni perusteella niin että tarkkuus on ennustettavaa, pystytään pääsemään 'lähiön tarkkuuteen' ihan hyvin ja symbolisella tarkkuudella jossa käyttäjälle kerrotaan vaikka tukiaseman nimi, mutta ei yritetäkkään saada varmasti paikkaa niin tarkkuus on se klassinen tukiasemien määrä.

Oppivilla / opetettavilla softilla eli sellaisilla joissa joko ohjelma tunnistaa käyttäjän tärkeimipiä paikkoja tai käyttäjä kertoo niitä sille, ja puhelin tallettaa 'sormenjäljen' tukiasemien tilastollisesta käyttäytymisestä siinä paikassa saadaan 'tarkkaa' ja varmaa paikannusta aikaiseksi ja sillä saadaan käyttökokemusta parannettua huomattavasti vaikka vaatiikin yleensä käyttäjän tekemää säätöä.

Siellä missä tukiasemia on harvemmassa niin paikannus on olennaisesti kehnompi. Ja yleisesti ottaen vertailuna operaattorien paikannukseen, niin pelkästään päätelaitepäässä tapahtuva paikannus on olennaisesti nopeampi, mutta myös epätarkempi ja täysin riippuvainen siitä tiedosta jota ollaan kerätty.


Tukiasematietokanta


Tämän projektin tarkoituksena olisi kerätä puhelimessa tehtävään paikannukseen tarvittavaa taustamateriaalia. Käytännössä tukiasemien paikkoja sekä niiden tyyppejä, joita puhelimessa olevat ohjelmat pystyvät sitten käyttämään.

mitä ja miten kerätä
Tukiasemia voi lisätä ja muuttaa webbikäyttöliittymän kautta jos tietää ennestää niitä, mutta muitakin tapoja on. Jos käyttää jotain olemassa olevia ohjelmia jolla voi kirjata ylös tukiasemien nimiä ja toimittaa minulle niitä ohjelmien siirtotiedostoina, esimerkiksi celltrack series60 puhelimelle sisältää kohtuulliset loggeri mahdollisuudet. Mikäli vielä on käytössä gps palikka niin ja joku karttoohjelma jonka tekemän paikkalogin ja celltrackin login yhdistämällä saa jo aika hyvin tehtyä listan tukiasemista koordinaatteineen.

Tosin pelkkä tukiasemien kaupunkilistojen kerääminen voisi olla ensialkuun kaikista mielekkäintä, sillä niillä on tekee jo paljon,niitä on vaivatonta kerätä ja kaupungin päättelyyn tarkoitetussa kartassa voi olla virheitä ja puutteita ilman että se totaalisesti hajoaa. Eli keräisi pelkästään tietoa siitä missä kaupungissa jokin tukiasema sijaitsee, jolloin ohjelma pyörisi vain taustalla ja tarvitsisi lähettää sen tekemä listä sähköpostilla ja kertoa mistä kaupungista se on.

- Tuollaista kaupunki listaa voisi kerätä vaikka ihan niin että pistää celltrackerin keräämään tukiasemia ja seuraa vain että ohjelma ei ole päällä kun poistutaan halutulta alueelta (vaikka kaupunki) tai niin että jälkeen päin voidaan karsia ylimääräiset tiedot pois vaikka kellonajoilla.
Ja kun on kerännyt halutun login niin lähettää sen minulle varustettuna tiedoilla missä ja miten se on kerätty ja jollei siitä ole editoitu turhia pois niin sitten myös tiedot siitä mitkä on turhaa... esim logifilen lisäksi kerrotut tiedot voisivat olla jotein tuollaisia

tiedosto: trace.log
kerääjä: zache
koska: 03.03.2005-12.03.2005
turhaa: 05.03.2005, kl 14- 20
turhaa: 8. 03.2005
jne...

Toinen vähän vastaava projekti voisi olla rautateiden kartoitus. Eli jos on menossa vaikka Junalla Helsingistä Tampereelle niin pistäisi junaan mennessään logituksen päälle ja ja perillä pois ja lähettäisi siitä login ja tiedot tyyliin.

tiedosto: trace.log
kerääjä: zache
koska: 03.03.2005
Matka: Junalla hki->tre
lähtö: 20:40
saapuminen: 22:00
myöhässä: 5min ...

visualisointi ja tilastointi
Tukiasemista tehty kartta olisi kiva, mutta ilmaisia karttoja on kovin harvassa joten , parempi lähestymistapa tuohon on, että generoi vain karttaohjelmien käyttämiä siirto tiedostoja joilla saa valmiiseen karttaan näkymään tietoja. Jos jollain on hyviä ideoita sopivista ohjelmista joita pitäisi tukea niin saa kertoa. Itse käytän oziexplorer nimistä softaa joka tukee sitä että voi tehdä kivuttomasti kuvista karttoja ja Symbianille tehty MapViewGPS käyttää sen kanssa yhteensopivia tiedostoja.

Todo
Omat suunitelmani tämän suhteen on, siirrän olemassa jyväskylän keskustan tukiasema listani tuohon, mutta tuon lisäksi luultavasti aikani ei riitä ainakaan ennen kesää mihinkään suurisuuntaisempaan kartoitusprojektiin joten jos aikaa ja tarvetta on niin keskityn parantelemaan webbipuolta tuossa, kuten lisäämään import/export tukea eri karttaohjelmille ja koodaan symbianille. Toinen on tietojen lisäys/muokkaus rajapinta jonka lupaan toteuttaa heti kun joku sitä tarvitsee.

mitä sinä voit tehdä
- Jos sinulla on Series60 puhelin niin voit asentaa siihen vaikka tuon celltracker ohjelman ja kerätä tukiasemia tai sitten kaupunkilistaa varten track.log:ia ... ks yllä miten ja mitä kerätään

- Jos sinulla on ennestään tiedossa tukiasemien paikkoja niin niitä voi kirjailla webbikäyttöliittymällä tai sitten lähetellä niitä minulle sähköisessä muodossa.

- Jos ohjelmoit ohjelmaa joka käyttää tukiasematietoja johonkin niin tee siihen rajapinta tämän kanssa

- mikäli olet jollain operaattorilla vaikuttavassa asemassa ja pystyt jakamaan tietoa tukiasemista niin että sitä voi levittää ja olet sitä mieltä että tukiasematietojen kertominen kehittämistä varten vaikka jostain yhdestä kaupungista ei vaaranna kenenkään kaupallisia intressejä niin ota yhteyttä